Kto z nas nie zachwycał się smakiem ogórków kiszonych bądź małosolnych przygotowanych przez nasze babcie, mamy czy ciocie? Ich przyrządzenie wbrew pozorom nie jest takie trudne, co więcej – są idealnym wstępem do wejścia w świat przetworów domowych. A więc zaczynamy!
Co potrzebujesz:
– ogórki gruntowe średniej wielkości
– korzenie chrzanu
– łodygi i baldachy kopru
– ząbki czosnku
– możesz także użyć przypraw takich jak: liście laurowe, pieprz czarny, białą gorczycę, czy nawet liście wiśni, porzeczki czarnej, chrzanu lub dębu.
Do kiszenia możesz użyć kamiennego gara, słoików, bądź niedużej drewnianej beczki.
W naczyniu układamy pionowo umyte ogórki, staramy się by były włożone „na ścisk”.
Dorzucamy ząbki czosnku, korzeń chrzanu, a także koper i przyprawy. Następnie przygotowujemy zalewę. Na litrowy słoik potrzebujesz ok. 0,5 l roztworu wody z kopiasta łyżką soli. Ogórki powinny być całkowicie zanurzone w wodzie. Słoiki zakręcamy, odstawiamy na dwa trzy dni do pomieszczenia o temp. 18-20 stopni C, a następnie umieszczamy w chłodniejszym pomieszczeniu, np. do piwnicy. Jeśli wolimy ogórki małosolne, wystarczy że będziemy kisić ogórki kilka dni.
Co może Ci się przydać:
Beczka / słój do kiszenia: https://marketchrosciel.pl/naczynia-kamienne/135389-beczka-sloj-do-kiszenia-25-l-kamionkowa-5906651048642.html
Zestaw 6 słoików 540 ml: https://marketchrosciel.pl/sloiki-szklane-na-przetwory/25993-sloiki-540ml-z-nakreka-zlota-6szt–5907508521844.html
Komplet 10 nakrętek do słoików o średnicy 82 mm: https://marketchrosciel.pl/wieczka/25946-nakretki-6zacz-z-nadr-duze-10szt-5907508589707.html
Zobacz także całą kategorię: https://marketchrosciel.pl/16-przetworstwo#/page-4